SEBZE ŞENLİĞİ
Malzemeler
- 1 adet soğan
- 1 adet pırasanın beyazı
- 3 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1 adet kerevizin 1/4 parçası
- 3 yaprak ıspanak
- 3 yaprak pazı
- 1/4 kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı tarhana veya un
- 1 yemek kaşığı bulgur
- 5 1/2 su bardağı et suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Kuru soğan, pırasa, havuç, kereviz,kırmızı biber küp doğranır. Sarımsak ezilir. Ispanak, pazı ince doğranır.Tereyağı eritilir. Soğan, havuç, pırasa eklenir, kavrulur. Ardından kereviz, kırmızı biber, sarımsak, tarhana (veya un) eklenir, kavrulur. Et suyu ilave edilir. Sürekli karıştırarak pişirilir.Bulgur, tuz serpilir. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce ıspanak, pazı konur.
ANADOLU AŞI
Kilis’li
arkadaşımda yediğim Sarımsak aşı, Develi’nin tarhanası Anadolu’nun bir çok
yerinde görebileceğimiz lezzetli, sağlıklı bir yemek. Her yerde farklı adı var.
O nedenle hepsini kapsayan bir isim olsun istedim.
Malzemeler
- 1 su bardağı buğday
- 3 su bardağı yoğurt
- 1 adet kuru soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 adet havuç
- 4 adet küçük kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut
- 7 bardak et suyu
- Tuz, nane veya reyhan, kekik
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Buğday bir taşım kaynatılır. Suyu dökülür. Üstüne tekrar su konur.
Akşamdan sabaha kadar bekletilir. Sabah düdüklü tencerede pişirilir. Havuç
rendelenir. Kuru soğan küp doğranır. Sarımsak havanda ezilir. Bir tencereye
zeytinyağı eklenir. Ardından soğan, havuç eklenir, kavrulur. Buğday, sarımsak
ilave edilir. Et suyunun yarısı konur, pişmeye devam ettirilir. İkinci, ayrı
bir tencereye yoğurt konur.(İsterseniz yoğurtun üstüne 1 yumurta, 1 yemek
kaşığı un ekleyebilirsiniz.) Kalan et suyu yoğurtun üstüne konur. Bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirilir.
Buğday ve yoğurt her ikisi de kaynar durumdayken birleştirilir. Üstüne ufak bir
tavada tereyağı eritilir. Çorbanın üstüne kepçe, içine nane veya reyhan konur.(
Yoğurtun kesilmemesi için.)Tereyağı nanenin üzerine gezdirilir. Yine yoğurtun
kesilmemesi için, çorba biraz soğuduktan sonra tuz serpilir. Arzuya göre kekik
de serpebilirsiniz.
SEBZE ŞENLİĞİ
Malzemeler
- 1 adet soğan
- 1 adet pırasanın beyazı
- 3 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1 adet kerevizin 1/4 parçası
- 3 yaprak ıspanak
- 3 yaprak pazı
- 1/4 kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı tarhana veya un
- 1 yemek kaşığı bulgur
- 5 1/2 su bardağı et suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Kuru soğan, pırasa, havuç, kereviz,kırmızı biber küp doğranır. Sarımsak ezilir. Ispanak, pazı ince doğranır.Tereyağı eritilir. Soğan, havuç, pırasa eklenir, kavrulur. Ardından kereviz, kırmızı biber, sarımsak, tarhana (veya un) eklenir, kavrulur. Et suyu ilave edilir. Sürekli karıştırarak pişirilir.Bulgur, tuz serpilir. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce ıspanak, pazı konur.
ANADOLU AŞI
Kilis’li
arkadaşımda yediğim Sarımsak aşı, Develi’nin tarhanası Anadolu’nun bir çok
yerinde görebileceğimiz lezzetli, sağlıklı bir yemek. Her yerde farklı adı var.
O nedenle hepsini kapsayan bir isim olsun istedim.
Malzemeler
- 1 adet soğan
- 1 adet pırasanın beyazı
- 3 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1 adet kerevizin 1/4 parçası
- 3 yaprak ıspanak
- 3 yaprak pazı
- 1/4 kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı tarhana veya un
- 1 yemek kaşığı bulgur
- 5 1/2 su bardağı et suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Kuru soğan, pırasa, havuç, kereviz,kırmızı biber küp doğranır. Sarımsak ezilir. Ispanak, pazı ince doğranır.Tereyağı eritilir. Soğan, havuç, pırasa eklenir, kavrulur. Ardından kereviz, kırmızı biber, sarımsak, tarhana (veya un) eklenir, kavrulur. Et suyu ilave edilir. Sürekli karıştırarak pişirilir.Bulgur, tuz serpilir. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce ıspanak, pazı konur.ANADOLU AŞI
Malzemeler
- 1 su bardağı buğday
- 3 su bardağı yoğurt
- 1 adet kuru soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 adet havuç
- 4 adet küçük kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut
- 7 bardak et suyu
- Tuz, nane veya reyhan, kekik
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Buğday bir taşım kaynatılır. Suyu dökülür. Üstüne tekrar su konur.
Akşamdan sabaha kadar bekletilir. Sabah düdüklü tencerede pişirilir. Havuç
rendelenir. Kuru soğan küp doğranır. Sarımsak havanda ezilir. Bir tencereye
zeytinyağı eklenir. Ardından soğan, havuç eklenir, kavrulur. Buğday, sarımsak
ilave edilir. Et suyunun yarısı konur, pişmeye devam ettirilir. İkinci, ayrı
bir tencereye yoğurt konur.(İsterseniz yoğurtun üstüne 1 yumurta, 1 yemek
kaşığı un ekleyebilirsiniz.) Kalan et suyu yoğurtun üstüne konur. Bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirilir.
Buğday ve yoğurt her ikisi de kaynar durumdayken birleştirilir. Üstüne ufak bir
tavada tereyağı eritilir. Çorbanın üstüne kepçe, içine nane veya reyhan konur.(
Yoğurtun kesilmemesi için.)Tereyağı nanenin üzerine gezdirilir. Yine yoğurtun
kesilmemesi için, çorba biraz soğuduktan sonra tuz serpilir. Arzuya göre kekik
de serpebilirsiniz.
NOHUTLU BULGUR ÇORBASI (KAYSERİ-DEVELİ)
Malzemeler
- 1 /2 çay bardağı bulgur
- 1/2 çay bardağı haşlanmış nohut
- 3 adet domates
- 1 su bardağı ev yapımı et suyu
- 3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 çay kaşığı şeker, tuz
Yapılışı
Domates küp doğranır, çekirdekleri atılır. Tencereye yağ konur, 5 dakika pişirilir.Domates piştikten sonra et suyu,su eklenir.Kaynayınca bulgur, nohut, şeker ve tuz ilave edilir. Küçük bir tavada 1 tatlı kaşığı yağ yakmadan eritilir.Nane serpilir. Çorbanın üzerine gezdirilir.ERİŞTELİ BULGUR ÇORBASI (TIRHIT SİVAS-DİVRİĞİ)
Malzemeler
- 1 su bardağı ev yapımı et suyu
- 3 su bardağı su
- 3 adet domates
- 2 yemek kaşığı ince erişte
- 1/2 çay bardağı bulgur
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı şeker, tuz
Yapılışı
Domatesler küçük doğranır, çekirdekleri atılır.Tencerede yağ eritilir. Domates eklenir.5 dakika pişirdikten sonra et suyu ve su ilave edilir.Kaynayınca bulgur atılır. 5 dakika sonra erişte eklenir.Küçük bir tavada 1 tatlı kaşığı tereyağı yakmadan eritilir. Çorbanın üzerine gezdirilir.ERİŞTELİ MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler
- 1 çay bardağı mercimek
- ½ çay bardağı erişte
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 domates
- 1 soğan
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı ev yapımı et suyu
- 8 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı nane, tuz
Yapılışı
Mercimek akşamdan sabaha kadar soğuk suda bekletilir, veya
bir taşım kaynatılır. Siyah suyu atılır. Soğan, domates küp doğranır. Domatesin
çekirdekleri ayrılır.2 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı eritilir. Soğan
kavrulur. Salça ardından domates eklenir.5 dakika kadar kavrulduktan sonra et
suyu ve su eklenir. Çorbanın suyu kaynadıktan sonra mercimek ilave edilir.
Mercimek tam pişmeden 5 dakika önce erişte, tuz atılır. Erişte piştikten sonra
1 yemek kaşığı tereyağı eritilir, nane eklenir. Çorbanın üzerine gezdirilir.
DOMATES ÇORBASI
Malzemeler
- 5 adet domates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- ½ tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker, tuz
- 1 su bardağı ev yapımı et suyu
- 4 su bardağı su
Yapılışı
Domates, soğan
doğranır. Tepsiye soğan, sarımsak, domates yerleştirilir. Üstüne 1
kaşık zeytinyağı gezdirilir. Şeker, tuz
serpilir.180 derece fırında pişirilir. Domatesli karışım süzgeçten geçirilir.
Ayrı bir tencereye un ve zeytinyağı eklenir, kavrulur. Üstüne domates suyu, et suyu, su eklenir. (Sular
soğuk olacak.)Kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Ocağın altı kısılır. 10
dakika kadar pişirilir.
EKŞİ AŞI (MARAŞ)
- 1 çay bardağı kırmızı mercimek
- ½ çay bardağı bulgur
- 1 ½ yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 ½ yemek kaşığı haşlanmış nohut
- 1 küçük kase semiz otu (ıspanak veya pazı)
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı salça veya 3 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1çay bardağı sumak ekşisi (3 yemek kaşığı sumak tohumuna su eklenerek, 8 saat bekletilir.)
- Veya koruk suyu, ekşi erik püresi de olabilir.
- 2 yemek kaşığı nane
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 kaşık tereyağı
- 5 su bardağı et suyu
Yapılışı
Mercimek haşlanır. Köpüklü suyu atılır . Soğan küp doğranır. Zeytinyağında soğan kavrulur. Salça veya doğranmış domatesler eklenir, kavrulur. Yemeğin suyu verilir. Mercimek, bulgur ilave edilir. Piştikten sonra kuru fasulye, nohut eklenir. Ocaktan indirmeden bir dakika önce semiz otu konur. Ayrı bir tavada tereyağı eritilir. Nane eklenir. Çorbanın üzerine tereyağlı nane gezdirilir.2 diş sarımsak ezilir,eklenir.
ERİKLİ EKŞİ AŞI (SİVAS DİVRİĞİ)
Malzemeler
- 2 çay bardağı yeşil mercimek
- 1çay bardağı bulgur
- 2 yemek kaşığı kuru fasulye haşlanmış
- 2 yemek kaşığı nohut veya muhaşer( kabuğu soyulmuş nohut, haşlanmış)
- 1çay bardağı ekşi erik püresi sirke, limon, sumak ekşiside olabilir.
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kuru nane veya 6 yaprak taze nane
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1yemek kaşığı tereyağı
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça veya 3 domates püresi
- 6 su bardağı et suyu, tuz
Yapılışı
Mercimek akşamdan sabaha kadar suda bekletilir. Kara suyu çıkarılır. Soğan küp doğranır. Tencere ısıtılır. Soğan, yağ eklenir, kavrulur. Salça veya domates püresi eklenir, kavrulur. Et suyu ilave edilir. Kaynayınca mercimek, 5 dakika sonra bulgur konur.10 dakika sonra kuru fasulye, nohut eklenir.10 dakika daha pişirilir. Ezilen sarımsak, erik püresi, tuz ilave edilir. Ocağın altı kapatılır. Küçük bir tavada tereyağı eritilir. Nane konur. Çorbanın üstüne gezdirilir.
DOMATES ÇORBASI
Malzemeler
- 5 adet domates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- ½ tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker, tuz
- 1 su bardağı ev yapımı et suyu
- 4 su bardağı su
Yapılışı
EKŞİ AŞI (MARAŞ)
- 1 çay bardağı kırmızı mercimek
- ½ çay bardağı bulgur
- 1 ½ yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 ½ yemek kaşığı haşlanmış nohut
- 1 küçük kase semiz otu (ıspanak veya pazı)
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı salça veya 3 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1çay bardağı sumak ekşisi (3 yemek kaşığı sumak tohumuna su eklenerek, 8 saat bekletilir.)
- Veya koruk suyu, ekşi erik püresi de olabilir.
- 2 yemek kaşığı nane
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 kaşık tereyağı
- 5 su bardağı et suyu
Yapılışı
Mercimek haşlanır. Köpüklü suyu atılır . Soğan küp doğranır. Zeytinyağında soğan kavrulur. Salça veya doğranmış domatesler eklenir, kavrulur. Yemeğin suyu verilir. Mercimek, bulgur ilave edilir. Piştikten sonra kuru fasulye, nohut eklenir. Ocaktan indirmeden bir dakika önce semiz otu konur. Ayrı bir tavada tereyağı eritilir. Nane eklenir. Çorbanın üzerine tereyağlı nane gezdirilir.2 diş sarımsak ezilir,eklenir.
ERİKLİ EKŞİ AŞI (SİVAS DİVRİĞİ)
Malzemeler
- 2 çay bardağı yeşil mercimek
- 1çay bardağı bulgur
- 2 yemek kaşığı kuru fasulye haşlanmış
- 2 yemek kaşığı nohut veya muhaşer( kabuğu soyulmuş nohut, haşlanmış)
- 1çay bardağı ekşi erik püresi sirke, limon, sumak ekşiside olabilir.
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kuru nane veya 6 yaprak taze nane
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1yemek kaşığı tereyağı
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça veya 3 domates püresi
- 6 su bardağı et suyu, tuz
Yapılışı
MALZEMELER
- 1 kâse yeşil fasulye
- 1 çay bardağı yeşil mercimek (1 sefer kaynatılıp, siyah suyu akıtılmış )
- 1 çay bardağı bulgur
- 1 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 yemek kaşığı haşlanmış nohut
- 1 kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 3 adet domates (1 yemek salça)
- 4 kaşık zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuru nane veya kuru reyhan (taze nane yada reyhan)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı et suyu
Yapılışı
Fasulyeler 1 cm boyutunda küp küp doğranır. Soğan küp doğranır. Tencere ısıtılıp, yağ eklenir. Soğan , kavrulur. 2 Domates(yoksa salça) kabukları ve çekirdekleri ayıklanır, kavrulmuş soğana eklenir. Yeşil fasulye ilave edilir ve kavrulur. Kaynamış et suyu eklenir. 10-15 dakika piştikten sonra bulgur konur. Kaynamaya devam ederken 10 dakika sonra reyhan, nane, sarımsak, nohut, kuru fasulye, 1 küp doğranmış domates ilave edilir. 5-10 dakika sonra ocağın altı kapatılır.
UN ÇORBASI -Kayseri
MALZEMELER
- 4 Su bardağı tavuk suyu yada et suyu
- 1 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 2 yemek kaşığı nane
- Tuz
- 2 kaşık yağ
- 1 çay bardağı minik erişte
TARİFİ
Tencere boş olarak 1 dakika boyunca ısıtılır.Daha sonra ısınmış tenceremize 2 kaşık yağ konur.Ardından 1 yemek kaşığı salça konur.
Et suyu veya tavuk suyu eklenir.Kaynayan suyumuzun üzerine 1 çay bardağı erişte konulur ve nane eklenir.5 dakika sonra ocağın altı kapatılır.
*TAVUK SUYU
- 1 tüm tavuk
- 1 soğan
- 1 havuç
- 1/2 kereviz
- 1 pırasa
- 2 diş sarımsak
- kereviz sapı,defne yaprağı,biberiye,6 dal maydanoz
- 4 adet karabiber, 3 adet karanfil
- 1 yemek kaşığı kekik
TARİFİ
Tavuğu pişirmeden önce limonla ovun.Ovduktan sonra tavuk yıkanır ve tencereye yerleştirilir üzerini kapatacak kadar su doldurulur.Tencere ağzı açık olarak pişirmeye konulur.Kaynamak üzereyken tavuğun suyu atılır.Yeniden tavuğun üstüne su doldurulur.Soğana karanfil saplanır.Yukarıdaki sebzeler ve baharatlar eklenir.Tencerenin ağzı açık olarak pişirmeye bırakılır.Tavuk alt üst edilerek her tarafı 30 dakika boyunca pişirilir.Piştikten sonra tavuk suyu süzülür.
Pilav ve çorbalarda kullanılır.
YOĞURTLU ÇORBA-Kayseri
MALZEMELER
- 1 Su bardağı buğday (Akşamdan ıslatılıp haşlanır)
- 1 Çay bardağı nohut (Akşamdan ıslatılıp haşlanır)
- 1 Çay bardağı kuru fasulye (Akşamdan ıslatılıp haşlanır)
- 1 Adet Havuç
- 1-2 diş Sarımsak
- 2 Yemek kaşığı tereyağı ve nane
- 6 Su bardağı Et suyu veya tavuk suyu
- 1 adet yumurta
- 1-2 kaşık un
- 1 kg. Yoğurt (Süzme yoğurt tercih edilebilir)
TARİFİ
Havuç minik küp şekilde doğranır.Buğday,nohut,kuru fasulye,havuç,et suyu eklenerek pişirilmeye bırakılır.Bir kasede yoğurt,yumurta ve un karıştırılır,yoğurdun yoğunluğu bir çay bardağı su ile açılır.Ayrı bir tencerede sürekli karıştırılarak pişirilir.Kaynayan buğdaylı karışım pişen yoğurtla karışıma eklenir.Pişmeden önce küçük diş sarımsaklar eklenir.Ayrı bir tavada tereyağı eritilir.Çorbanın üstüne nane serpilir ve yağ gezdirilir.
HELLE AŞI-Sivas Divriği
MALZEMELER
- 1 çay bardağı pirinç
- 11 bardak su
- 2 kaşık un
- 1 kase sert beyaz peynir
TARİF
1 çay bardağı pirinç, 9 su bardağı su ile pişirilir.2 kaşık un 2 bardak su ile ezilir.Pişen pirincin üstüne eklenir.Karıştırılarak pişirilir.Sert peynir iri parçalar haline çorbaya katılır.
Servisi yapıldıktan sonra üstü salçalı sosla süslenir.
Not: Bu çorba et suyu ile yapılmaz.Peynirin tadı önde olması gerekiyor.Yöresel bir peynir olan Divriği peyniri ne benzer sert peyniri Malatya Pazarında bulabilirsiniz.
Sos
Malzemeler
- 3 kaşık tereyağı
- 2 kaşık salça
- 1 çay bardağı su
Tarifi
Tüm malzemeler birlikte karıştırılır ve pişirilir
SOĞUK ÇORBA
1.çeşit
Malzeme
- 1 su bardağı mercimek
- 1 çay bardağı erişte
- 1 kg. yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Nane veya reyhan
- 3 kaşık zeytinyağı
Tarifi
Mercimek akşamdan ıslatılır,Siyah suyu atılır.Soğuk su konur ve haşlanır.Pişmeden önce erişte atılır piştikten sonra ocağın altı kapatılır.Soğutulur.Yoğurt ve sarımsak karıştırılır,erişteli mercimek sarımsaklı yoğurt eklenir.
Üstü (kuru veya taze )nane veya reyhan serpilir.Zeytinyağı gezdirilir.
2.çeşit
Malzemeler
1 kase yeşil mercimek
1,5 çay bardağı bulgur
2 yemek kaşığı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
Yapılışı
Yeşil mercimek akşamdan sabaha kadar suda bekletilir, siyah suyu atılır. Üzerini geçicek kadar su konur, pişmeye bırakılır. Yarı pişmişken bulgur eklenir. İndirmeden 5 dakika önce nohut, kuru fasulye eeklenir, soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt hazırlanır, karışıma eklenir. Nane , reyhan serpilir, zeytinyağı gezdirilir.
3.çeşit
Malzemeler
1 su bardağı buğday (1 gece öncesinden ıslatılmış)
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye
Yapılışı
Buğday düdüklü tencerede haşlanır, içerisine fasulye ve nohut konur. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve buğday, kuru fasulye, nohut eklenir. Karıştırılıp, üzerine nane ve reyhan serpilir ,zeytinyağı gezdirilir.
SÜTLÜ ÇORBA
Malzemeler
5 su bardağı et suyu1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane veya taze nane
Tuz
Wow Thanxxx for the recipiee.....
YanıtlaSilAlso please visit my Blog to know more about Indian Bakers and Bakery Products
@ http://desibrandz.blogspot.in/
@ http://desibrandz.blogspot.in/2013/09/parle-products.html
Divriği çorbalarında yeşil mercimek yerine kırmızı kabuklu mercimek kullanılır
YanıtlaSilDivriği çorbalarında yeşil mercimek yerine kırmızı kabuklu mercimek kullanılır
YanıtlaSil