DOLMA
- 3 adet kabak
- 3 adet patlıcan
- 300 gr kıyma
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı fıstık veya fındık
- 1 yemek kaşığı dolmalık üzüm
- Yenibahar, karabiber, tuz
- ½ bağ maydanoz
- 3 kaşık zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı domates püresi
Kabak, patlıcan kesilir, içleri çıkarılır. Kabak tuzlu suda bekletilir. Patlıcan tuz, şeker serpilir, bekletilir.(20 dakika kadar) Yıkanır, kurulanır içlerine tuz, karabiber karışımı sürülür. Küçük bir tavada kıyma kavrulur. Ayrı bir tavada soğan, fıstık kavrulur. Sonra kıyma, soğan birleştirilir. Baharatlar, maydanoz eklenir. Kabak, patlıcan doldurulur.1 ½ çay bardağı kaynar su eklenir. 25 dakika kadar pişirilir. Küçük bir tavada tereyağı ve domates püresi pişirilir. Dolmanın kenarından sos ilave edilir.
KARNIYARIK
Malzemeler
- 1 kg patlıcan
- 1/2 kg kıyma
- 1 adet soğan
- 4 adet domates
- 6 adet yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 kaşık tereyağı
- 2 kaşık zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı dolmalık üzüm
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık veya fındık
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Kızartmak için fındık yağı
Yapılışı
Patlıcanlar pijama gibi soyulur.Sapı bırakılır.Suyun içine birer yemek kaşığı tuz ve şeker atılır.Patlıcanlar 1/2 saat suda bekletilir. Patlıcanlar peçete ile kurulanır, yağda veya fırında kızartılır.Patlıcanların fazla yağı kağıt peçete ile alınır.Soğan küp doğranır.Tava ısıtılır.2 kaşık zeytinyağı ve soğan eklenir.3 dakika sonra kıyma eklenir, kavrulur.Salça eklenir. Fıstık veya fındık yağsız tavada kavrulur. Üzüm, fıstık, baharatlar, tuz ilave edilir. Patlıcanlar yayvan tencereye dizilir.Ortası derine inmeden açılır. Açılan yere alabildiği kadar kıymalı iç yerleştirilir. 3 domates rendelenir.Küçük bir tencerede domatesler 5 dakika pişirilir. Süzgeçten geçirilir. Domates püresi ve 1 yemek kaşığı tereyağı, biberler patlıcanların çevresine konur. (Biberlerin tohumları temizlenir, ortadan ikiye ayrılır.)En son 1 tatlı kaşığı şeker serpilir. Domatesler çok sulu değilse 1 çay bardağı su eklenir.Önce harlı ateşte sonra çok kısık ateşte 35-40 dakika pişirilir.
BADEMLİ KABAK DOLMASI
Malzemeler
- 1 kg ince kabak
- 1 adet soğan
- 300 gr yağlı kıyma
- 1 çay bardağı kalın bulgur
- 1 çay bardağı badem (bir taşım kaynatıp kabuğu soyulur)
- 1 çay bardağı Antep fıstığı (tavada kavrulur, kabuğu
soyulur)
- ½ çay bardağı dolmalık üzüm
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı yenibahar
- 1 yemek karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- ¼ çay kaşığı zerdeçar (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı tuz
- Kızartmak için fındıkyağı
Yapılışı
Kabakların dışı çatalla çizilerek şekil verilir. Ortadan
ikiye bölünür. İçi oyulur. Fındık yağında kızartılır. Kıyma tavada kavrulur.
Ayrı bir kaba alınır. Küp doğranmış soğan, tavaya yağ eklenerek kavrulur.
Bulgur ilave edilir. Çok az su konur. Yarı kıvamda pişirilir. Kavrulmuş soğanlı
bulgurun içine kavrulmuş kıyma, baharatlar, badem, fıstık katılır.
Kabaklar bademli içle doldurulur. En üstü bademle kapatılır. Yayvan bir
tencereye dizilir. Kaynar su eklenerek, 45 dakika pişirilir.
SAKSI KEBABI
Malzemeler
- 1 kg bostan patlıcan
- ½ kg kuşbaşı antrikot (veya ½ kg kıymadan yapılmış minik köfteler)
- 1tatlı kaşığı karabiber
- 1tatlı kaşığı kimyon
- 4 adet biber
- 4 Adet domates
- 1 adet soğan
- Kızartmak için fındık yağı
Yapılışı
Patlıcanların kabukları
puantiyeli gibi soyulur. Sapı
kesilir. Dış kabuğu bir cm kalana kadar oyulur. Patlıcanların içi dışı
yağlanır; karabiber, tuz serpilir.
Fırında kızartılır. Seramik tavaya etler konur.
Harlı ateşte kızartılır. Ayrı
bir tabağa etler alınır. Küp doğranmış soğanlar, tavada kavrulur. Sonra etle
birleştirilir. Baharatlar eklenir. Yayvan bir tencereye patlıcanlar dizilir.
İçleri kavrulmuş etle doldurulur.3 domates rendelenir. Süzgeçten geçirilir.
Tencereye eklenir. Biberlerin
tohumları temizlenir, doğranır.
Patlıcanların yanına dizilir. Geriye kalan domates dilimlenir. Patlıcanlara
kapak yapılır.45 dakika pişirilir.
PATATES DOLMASI
Malzemeler
- 5 Tane orta boy patates
- 1 adet domates
- 1 adet soğan
- Yarım kilo kıyma
- Yarım bağ maydonoz
- 1 er tatlı kaşığı karabiber,tuz,yenibahar
- 1 yemek kaşığı dolmalık üzüm
Sos
- 2 kaşık salça
- 1 buçuk bardağı su
- 2 kaşık yağ
Yağda salça kavrulur.Su eklenir.Kaynatılır.
Patates Dolması Yapılışı
Soğan küp doğranır.Kavrulur.Üstüne kıyma eklenir.Kıyma kavrulduktan sonra baharatlar ve dolmalık üzüm ilave edilir.Bir patates kalın yuvarlak dilimlenir.Kurabiye kalıbı ile yıldız şekli verilir.Diğer patatesler ortadan ikiye bölünür.Patatesin düz durması için altı düzleştirilir.İçi oyulur.Fırında veya tencerede kızartılır.Tuz ve karabiber ile tatlandırılır.Kıymalı içle doldurulur.Domatesler yuvarlak kesilir ve patatesin üstüne konulur.Yıldız şeklinde patates üstüne kapatılır.
Fırın kabına dizilir.Salçalı sos üstüne dökülür.Fırında 180 derecede 25 dakika pişirilir.
ETLİ PAZI SARMASI
MALZEMELER
- Yarım Kilo Kıyma
- 1 kase ince bulgur, 2 kaşık kalın bulgur
- 1 adert soğan
- 1 havuç(julien şekilde doğranmış)
- Maydonoz,Dereotu,Taze veya Kuru Nane
- Karabiber,Yenibahar,Tuz,Kırmızıbiber
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 bağ Pazı
YAPILIŞI
Soğan küp doğranır kıyma ince bulgur,kalın bulgur, yeşillikler (ince doğranır) baharatlar eklenir.Karıştırılır.Pazı yaprakları kaynar suda 1 dakika haşlanıp soğuk suya atılır.Daha sonra pazı yaprakları ortadan kesilir.1 tatlı kaşığı kadar iç konup muska şekli verilir.
Yayvan tencereye kemikli et,maydonoz sapları,havuç(julien doğranmış) dizilir.Üstüne pazı sarmaları eklenir.1 tabak ile dolmanın üstü kapatılır.Çay bardağı kaynamış su eklenir.Pişme süresinde suyu azaldıkça kaynar su eklenir.Pişmeye yakın daha önce hazırladığımız sos eklenir.Kısık ateşte 30-35 dakika pişirilir.
SOS
Malzemeler
- 2 Kaşık salça
- 10 Diş sarımsak
- 1 kaşık Zeytinyağı
- 3 kaşık nar ekşisi veya sumak ekşisi
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay bardağı su
Yapılışı
Yağda salça kavrulur.Sarımsak ve ekşi katılır.Şeker ve su eklenip 5 dakika kadar pişirilir.
KURUTULMUŞ BİBER DOLMASI
Malzemeler
- Yarım kilo kıyma
- 1 kase ince ve kalın bulgur
- 1 büyük kuru soğan
- Yarım demet maydonoz
- Yarım demet dere otu
- Yarım demet taze nane yada 1 kaşık kuru nane
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- Tuz
- 1 Havuç rendesi
- 20 adet kurutulmş dolma biber
Yapılışı
Kuru soğan küp doğranır.Kıyma,soğan,bulgur,maydanoz,dereotu,nane,havuç rendesi,baharatlar büyük bir kapta bir çay bardağı su eklenerek karıştırılır.Dolma biberler haşlanır.İçi karabiber ve tuz karışımı ile tatlandırılır.Kıymalı iç ile doldurulur.Dolma biber tam doldurulmadan bir parmak boşluk bırakılarak kapatılır.
Tencerenin dibine maydanoz sapları yerleştirilir.Üstüne dolmalar dizilir.1 çay bardağı sıcak su eklenir.Önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte 25-30 dakika pişirilir.Pişmeye yakın salça sosu eklenir 2-3 dakika daha pişirilir.
SOS MALZEMELERİ
- 2 Kaşık salça
- 10 Diş sarımsak
- 1 kaşık Zeytinyağı
- 3 kaşık nar ekşisi veya sirke
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay bardağı su
YAPILIŞI
Yağda salça kavrulur.Sarımsak ve ekşi katılır.Şeker ve su eklenip 5 dakika kadar pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder