SALATALAR

YOĞURTLU HAVUÇ

Malzemeler

  • 4 adet havuç
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet küçük kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Havuç rendelenir. Soğan küp doğranır. 1 yemek kaşığı yağda soğan kavrulur. Üstüne havuç eklenir, pişirilir, soğutulur. Sarımsak ezilir. Yoğurda katılır. Havuç sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Üstü geriye kalan zeytinyağı ve kırmızı biber ile süslenir.

YOĞURTLU KABAK

Malzemeler

  • 1 kg kabak
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ bağ dereotu
  • 1 adet küçük kırmızı biber

Yapılışı

Kabak rendelenir, süzgece alınır, tuz serpilir.20 dakika beklenir. Sonra kabak sıkılarak suyu atılır. Soğan küp doğranır, 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavrulur. Üstüne kabak eklenir. 5 dakika kadar pişirilir, soğutulur. Sarımsak ezilir. Yoğurta katılır. Dereotu ince doğranır. Dereotunun bir kısmı, kabak sarımsaklı yoğurtla karıştırılır. Üstü geriye kalan dereotu, kırmızı biber ve zeytinyağı ile süslenir.

FASULYE PİYAZI

Malzemeler

  • 1 kase haşlanmış kuru fasulye
  • 2 yemek kaşığı  iç bakla veya yeşil fasulyenin içi (5 dakika haşlanır, kabuğu soyulur.)
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış barbunya fasulyesi (taze veya kuru olabilir.)
  • 1 kase maydanoz
  • 1 kuru soğan
  • 6 adet yeşil soğan
  • 1 rendelenmiş havuç
  • 4 adet kırmızı acı biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limon suyu
  • 1 yumurta

Yapılışı

Yeşillikler, kırmızı biber, ince kıyılır. Kuru soğan yarım ay doğranır. Yumurta haşlanır. Zeytinyağı ve limon suyu karıştırılır. Bir kaba fasulyeler alınır. Yeşillikler, havuç, kuru soğan, kırmızı biber fasulyenin üzerine eklenir. Zeytinyağlı karışım serpilir.Üstü yumurta ile süslenir.

PATATES SALATASI

Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 1 kase maydanoz
  • 6 adet yeşil soğan
  • 1 küçük kuru soğan
  • 7 yaprak nane
  • 1 havuç rendesi
  • 4 adet küçük acı biber
  • 1 adet yumurta
  • 1 limon suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı

Patates haşlanır. Küp doğranır. Yeşil soğan, maydanoz, nane, kırmızı biber ince kıyılır. Yumurta haşlanır. Kuru soğan yarım ay doğranır. Zeytinyağı ve limon suyu karıştırılır. Patates, yeşillikler, kırmızı biber, havuç, kuru soğan  karıştırılır. Zeytinyağlı karışım patates salatasının üzerine gezdirilir. Yumurta ve nane  yaprakları ile süslenir.

BULGURLU SOĞUK ÇORBA (İÇ-SİVAS DİVRİĞİ)

Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı dolusu karışık domates ve biber salçası
  • 4 adet domates
  • 1 kuru soğan
  • ½ bağ maydanoz
  • 1 adet yeşil biber
  • 4 adet yeşil soğan
  • 10 yaprak nane
  • 10 yaprak reyhan
  • Tuz, karabiber,  kırmızıbiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limon suyu

Yapılışı

Bulgur yoğrulmak üzere tepsiye alınır. 3 adet domates rendelenir. Rendelenmiş domates, salça, limon suyu, tuz bulgura katılır. Bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Bulgur yumuşayınca su eklenir. Çorba kıvamına getirilir. Kuru soğan, domates küp doğranır. Yeşil biber, yeşil soğan,  maydanoz, nane, reyhan ince kıyılır. Kuru soğan, domates ve diğer yeşillikler yumuşayan bulgura eklenir. Gerekirse biraz daha soğuk su katılır. Sulu çorba gibi olacak.

KIRMIZI BİBER İÇİNDE PATLICAN SALATASI

Malzemeler

  • 4 adet kırmızı biber ( kişi sayısına göre)
  • 2 adet patlıcan
  • 6 dal semiz otu
  • 6 dal maydanoz
  • 2 adet yeşil soğan
  • 2 dilim keçi peyniri
  • 1 limon suyu
  • ½ çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı

Patlıcan, kırmızı biber közlenir, kabuğu soyulur. Patlıcan küp doğranır. Kırmızı biber ortadan boyuna kesilir. Soğan, maydanoz ince doğranır. Semiz otunun yaprakları ayrılır. Patlıcan ve yeşillikler karıştırılır. Zeytinyağı ve limon suyu çırpılır. Patlıcan karışımının üstüne gezdirilir.

ÇİÇEK BAHÇESİ

  • 1 kase semiz otu yaprakları
  • 10 adet nane yaprakları
  • ½ havuç dilimleri
  • ½ salatalık dilimleri
  • 7-8 adet ebe gümeci çiçekleri

Sosu

3 yemek kaşığı zeytinyağı
½ limon suyu ,tuz çırpılacak.

Yapılışı

İlk olarak semiz otu yerleştirilir. Havuç ve salatalık  oyacak  ile dilimlenir. Semiz otunun üzerine havuç, salatalık,  nane yaprakları konur.  Son olarak çiçekler eklenir. Üstüne sos gezdirilir.


2 yorum:

  1. güzel fikirler. ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim.Güzel sözleriniz için.

    YanıtlaSil