SONBAHAR KURABİYESİ
Malzemeler
- 125 gr. Tereyağı
- 1,5 su bardağı un
- 4 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 2 yemek kaşığı yeşil fıstık
- 1 çay kaşığı lohusa şekeri
- 1 yemek kaşığı krema
- Yarım paket kabartma tozu
Yapılışı
Tereyağı, pudra şekeri, kabartma tozu ve un ronda da karıştırılır. Şekil verilecek kıvama gelince dinlendirilir. Hamur 3’e ayrılır. Hamurdan 4. olarak ceviz kadar parça alınır. 1 yemek kaşığı kremada 3’e ayrılır. 1 tatlı kaşığı tarçın 1/3 krema ile, 1 tatlı kaşığı zerdeçal 1/3 krema ile, 1 çay kaşığı lohusa şekeri 1/3 krema ile ayrı ayrı karıştırılır. Ceviz kadar olan hamuru lohusa şekeri karışımı ile karıştırılır. Zerdeçal karışımını 1/3 hamurla karıştırılır. Tarçın karışımı da diğer 1/3 hamurla karıştırılır. Fıstık da kalan hamurla karıştırılır. Ayrı ayrı açılarak şekil verilir. 20 dakika ısıtılmış fırında 160 derecede pişirilir. Kurabiyeler tepsiye dizildikten sonra renginin değişmemesi için yağlı kağıtla üzeri örtülür.
PAMUK PRENSES
Malzemeler
- 1 lt süt
- 6 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Damla sakızı
- Süslemek için
- Pamuk şekeri, akide şekeri, Hindistan cevizi
Yapılışı
Bir tencereye süt, irmik, yumurta sarısı, nişasta damla
sakızı veya vanilya eklenir. Çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirilir.
Piştikten sonra tereyağı eklenir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra çırpıcı ile 3
dakika çırpılır. Kaselere veya tek, büyük bir kaba konur. Hindistan
cevizi, pamuk şekeri, akide şekeri ile
süslenir.
BADEMLİ MUHALLEBİ
Malzemeler
1 kg süt
1 çay bardağı dövülmüş badem
1 paket vanilya veya portakal rendesi
4 yemek kaşığı nişasta
1 Türk kahve fincanı şeker
Süslemek için
Hindistan cevizi, yeşil fıstık, pişmaniye
Yapılışı
Nişasta, badem küçük bir kasede1 bardak süt eklenerek
karıştırılır. Bu karışım geri kalan süte eklenir. Bir çırpıcı ile pişene kadar
sürekli karıştırılır. En son vanilya veya portakal kabuğu rendesi, şeker ilave
edilir. 5 dakika mikser ile çırpılır. Kalıplara paylaştırılır. Servis tabağına
pişmaniye yerleştirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevrilir. Üstü
Hindistan cevizi ve yeşil fıstık ile süslenir.
VİŞNELİ MUHALLEBİ
Malzemeler
- 1 kase vişne
- ½ kg süt
- 4 silme yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 Türk kahve fincanı şeker
- Süslemek için Hindistan cevizi
Yapılışı
Vişne ufak bir tencerede 2 bardak su ekleyerek kaynatılır. Vişne suyu soğutulur. Ayrı bir tencerede süt, vişne suyu birleştirilir. Nişasta ayrı ufak bir kaseye alınır. Nişastanın üzerine 1 bardak sütlü karışım eklenir, ezilir. Geriye kalan sütlü karışımın üzerine nişastalı karışım ilave edilir. Pişene kadar çırpıcı ile karıştırılır. Piştikten sonra mikser ile çırpılır. Kaselere paylaştırılır. Hindistan cevizi ile süslenir.
GÜL LOKUMLU KURABİYE
Malzemeler
- 125 gr tereyağı
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 küçük kase gül lokumu
- 1 küçük kase iri kırılmış fındık
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 4 kaşık pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
Yapılışı
2 kaşık pudra şekeri ve diğer malzemeler karıştırılır, yoğrulur. Hamur dinlendirilir, açılır. Çay bardağı veya su bardağı ile şekil verilir. İçine fındık, lokum yerleştirilir. 170 derecede pişirilir. Piştikten sonra geriye kalan pudra şekeri serpilir.
KABAK REÇELLİ KREP
Malzemeler
- 1 kg tatlı kabak
- 1 ½ kase şeker
- 1 yemek kaşığı kireç
- 1 tarçın çubuğu
- 2 adet karanfil
- 1 çay kaşığı tereyağı
- ½ limon suyu
Yapılışı
Tencereye 7 bardak su konur. 1 yemek kaşığı kireç eklenir,
karıştırılır. Su durulup kireç dibe çöktüğü zaman, kireci karıştırmadan üste
kalan su süzülür. Bu işlem bir kez daha yapılır. Kabak dilimlenir. (İsterseniz
yıldız, kalp, çiçek formu verebilirsiniz.) Şekil verilir. Süzülen suyun içine
atılır. Akşamdan sabaha kadar bekletilir. Bol su ile yıkanır. Kaynar suda ½ saat
kaynatılır. 1 ½ kase şeker 3.5 kase su içine konur. Kaynatılır, kabaklar içine atılır. Kabaklar şeffaf, parlak
oluncaya kadar pişirilir. Tereyağı ve limon suyu eklenir.
Krep Malzemeleri
- 2 yumurta
- 1 su bardağı un
- 2 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- ½ çay bardağı yeşil fıstık
Yapılışı
Krep malzemeleri mikser ile karıştırılır. Yanmaz tavada
istenilen şekilde pişirilir. Servis tabağına yeşil fıstık serpilir. Üstüne krep
ve kabak reçeli yerleştirilir. Yanına krema veya kaymak da ekleyebilirsiniz.
ÜZÜM PELTESİ (PEPEÇURA-KARADENİZ)
Malzemeler
- 2 kg kokulu Karadeniz üzümü
- 4 yemek kaşığı dolusu mısır unu
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 çay bardağı dolusu kırılmış fındık
Yapılışı
Üzümler saplarından ayrılır. Yıkanır. Tencereye, üzüm
konur. Üzüm tanelerinin üstünü kapatacak kadar su eklenir. Üzümün kabuğu
açılıncaya kadar ocakta pişirilir. Süzgeçten geçirilir. İkinci kez ince
gözenekli süzgeçten süzdürülür.
Süzdürülen üzüm suyu, tencereye alınır. Mısır unu, şeker eklenir.
Sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirilir. Kaselere paylaştırılır. Üstüne fındık serpilir
LALANGA (OSMANLI)
Malzemeler
- 1 su bardağı un
- 1 bardaktan 1 parmak eksik süt
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Bir kasede kuru malzemeleri karıştır. Başka bir kasede
yumurta, süt ve tereyağını karıştır. Sıvı ve kuru malzemeleri birbirine yedir.
Koyu kıvamlı (krepten yoğun) bir hamur olsun. Yapışmaz bir tavaya 1 çay kaşığı
yağ ekle. Isınan tavaya önce 1 yemek kaşığı hamur sonra üstüne 2 çay kaşığı
hamur ekle. Kaşığın tersiyle yuvarlak şekil vermeye çalış. Pişmemiş üst yüzeyde
kabarcıklar çıktığı anda çevir. İkinci yüzeyi de 1-2 dakika pişir.
Malzemeler
- 1 kg günlük süt
- 4 yemek kaşığı un (silme)
- 1 tatlı kaşığı buğday nişasta
- 3 adet elma (küçük tahta tarçın, 2-3 adet karanfil, 1 çay bardağı şeker ve 1/2 limon suyu ile pişirilir.)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yumurta sarısı
- Üstünü süslemek için toz tarçın, fındık, dolmalık üzüm
Yapılışı
Elma soyulur, dilimlenir. Tahta tarçın ve karanfil
ekleyerek, 1 su bardağı su ile pişirilir. İsterseniz, çok pişirip püre haline getirin. İsterseniz daha az
pişirerek dilim şeklinde bırakabilirsiniz. Yanmaz tavada, un sürekli
karıştırarak, rengini karartmadan kavrulur. Soğutulur. Tencereye süt eklenir.
Küçük bir kâseye tencereden 1 kepçe kadar süt alınır. Yumurta sarısı küçük
kaseye eklenir. Süt ile çırpılır. Büyük tenceredeki süte un, şeker, çırpılmış
yumurta sarısı ilave edilir. Çırpıcı ile sürekli aynı yöne doğru kaynayana
kadar karıştırılır. 1 çay bardağı kadar pişirilen elmanın suyundan da
ekleyebilirsiniz. Muhallebi göz göz
olduktan sonra ocağın altı kapatılır. 1 yemek kaşığı tereyağı eritilmeden
eklenir. Mikserle 2-3 dakika çırpılır. Pişirilen elma püresi veya dilimleri
küçük kaselere paylaştırılır. Üstüne muhallebi eklenir. Toz tarçın, fındık,
dolmalık üzüm serpilir. Bu muhallebiyi
armut ile de yapabilirsiniz.
PEKMEZLİ MUHALLEBİ (DOLAZ) KAYSERİ-DEVELİ
Malzemeler
- 1 su bardağı pekmez
- 5 su bardağı su veya süt
- 1 çay bardağı şeker
- 4 kaşık un (tepeli olmayacak)
- 1 kaşık nişasta
- 1tatlı kaşığı tereyağı
- Üstünü süslemek için
- Ceviz, dolmalık üzüm,tarçın
Yapılışı
Un yanmaz tavada, kısık ateşte,sürekli karıştırarak 10 dakika kadar kavrulur.(Unun rengi kararmayacak.) Soğutulur.Tencereye su, pekmez, un, nişasta, şeker eklenir. Çırpıcı ile sürekli karıştırarak, yoğunlaşana kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılır. Tereyağ ilave edilir. Kaselere paylaştırılır.Tarçın serpilir.Ceviz ve dolmalık üzüm ile süslenir.
OKLAVADAN ÇEKME (Develi-KAYSERİ)
Malzemeler
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı sirke, limon suyu
- 2 su bardağı dövülmüş ceviz
- 250 gr tereyağı
- Aldığı kadar un
Yapılışı
Fırın tepsisi yağlanır. Tüm malzemeler karıştırılır,
yoğrulur. Yumuşak bir hamur yapılır. Ceviz kadar bezelere ayrılır.
Dinlendirilir. İnce açılır. Ceviz serpilir. Oklavaya sarılır. Baklava yufkası
oklavada büzülür. Tepsiye dizilir. Beşer santim boyunda kesilir. Tereyağı
eritilir. Hamurların üstü kuru kalmayacak şekilde yağ gezdirilir.170 derece
sıcak fırında üstü kızarana kadar pişirilir.
ZERDE TATLISI (OSMANLI TATLISI)
Malzemeler
- 10 su bardağı su
- ½ su bardağı pirinç
- 1 ½ yemek kaşığı patates nişastası
- 2 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı gül suyu
- 1-2 gr safran
- 1 çay kaşığı zerdeçar
Yapılışı
Gül suyunda safran dinlendirilir .Safranın üstüne zerdeçar ilave edilir. 10 su bardağı suda pirinç pişirilir. Nişasta
1 çay bardağı suda ezilir. Pişmiş, soğumuş pirince eklenir. Sürekli
karıştırarak kaynayana kadar pişirilir. En son gül sulu karışım dökülür.
Kaselere paylaştırılır. Üstü kuş üzümü, badem ile süslenir.
ZERDE TATLISI (OSMANLI TATLISI)
Malzemeler
- 10 su bardağı su
- ½ su bardağı pirinç
- 1 ½ yemek kaşığı patates nişastası
- 2 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı gül suyu
- 1-2 gr safran
- 1 çay kaşığı zerdeçar
Yapılışı
Gül suyunda safran dinlendirilir .Safranın üstüne zerdeçar ilave edilir. 10 su bardağı suda pirinç pişirilir. Nişasta
1 çay bardağı suda ezilir. Pişmiş, soğumuş pirince eklenir. Sürekli
karıştırarak kaynayana kadar pişirilir. En son gül sulu karışım dökülür.
Kaselere paylaştırılır. Üstü kuş üzümü, badem ile süslenir.
GÜL BAKLAVA (KAYSERİ)
Malzemeler
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yağ
- ½ limon suyu,
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
- Açmak için, 2 çorba kasesi un, buğday nişastası karışımı
- 1 kase eritilmiş tereyağı
- 1 kase ceviz (dövülmüş)
Şerbet
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 4 damla limon suyu
Yapılışı
Yumurta, yoğurt, süt, sirke, yağ karıştırılır. Un eklenir. Yoğrulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Bezelere ayrılır. ½ saat buzdolabında dinlendirilir. Açılır. Ortasından eninden boyundan kesilir. Yufka kesildiğinde büyük bir artı oluşturulur. Yufkanın ¼ parçası elde edilir. Kesilen parçanın dört tarafından ortaya doğru büzdürülür. Ortaya ceviz konur. Cevizin üstüne sarkan yufkalar kapatılır. Ters çevrilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Eritilen tereyağı, gül baklavanın üzerine gezdirilir. 170 derece sıcak fırında pembeleşene kadar pişirilir. Şerbet 5 dakika kaynatılır. Şerbetin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra şerbet, soğuk baklava ile buluşturulur.
FİNCAN TATLISI (KAYSERİ-DEVELİ)
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 4 yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1çay kaşığı karbonat
- Aldığı kadar un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı ceviz, dövülmüş
- Kızartmak için fındık yağı
Şerbeti
- 2 ½ su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- ½ tatlı kaşığı limon suyu
- 1 adet tarçın çubuğu
- 5 dakika kaynatılır.
Yapılışı
Süt, yoğurt, yumurtanın bir tanesi karıştırılır. Sirke
eklenir. Üzerine karbonat serpilir. Un ,tuz ilave edilir. Yoğrulur. Yumuşak bir hamur elde
edilir. ½ saat dinlendirilir. Açılır.
Ortadan ikiye katlanır. Büyük bir D harfi oluşturulur. Bardak ile yuvarlak
şekli verilir. Yumurtalar çırpılır. Kesilen hamurlar yumurtaya bulanır. Kızgın
yağa atılır, kızartılır. Sonra kızartılan hamurun ortasına ceviz konur, ikiyekatlanır. Şerbete daldırılır. Düz bir
tabağa dizilir.
DÖVME MUHALLEBİ
Malzemeler
- 2 kg. süt
- 3 buçuk yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 buçuk yemek kaşığı buğday nişastası
- Gül suyu
- pekmez veya pudra şekeri
Tarifi
Ateş üstünde ılıyacak.Ilınan sütten bir kase kadar alınacak.İçene nişasta konup eritilecek.Nişastalı süt ılınan süte eklenecek.Muhallebi kıvamında karıştırılarak pişirilecek.Piştikten sonra 45 dakika mikserlenecek.Kalıba dökülüp bir gece dolapta bekletilecek.Üzerine pekmez yada pudra şekeri dökülür ve gül suyu serpilir.
- 1 Kg. süt
- 3 kaşık un
- 2 kaşık nişasta
- 1 yumurta sarısı
- Vanilya
- Labne peyniri
- Yarım kg. çilek
Tarifi
Un seramik tavada yakmadan kısık ateşte kavrulur ve soğutulur. Süte un ve 1 yemek kaşığı nişasta eklenir. Karıştırıcı ile karıştırılarak pişirilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra yumurta sarısına muhallebiden 2 yemek kaşığı alınıp eklenir ve çırpılır. Labne peyniri ve vanilya konulur. Mikserle 10 dakika çırpılır. (Muhallebi köpük köpük olacak ) Kaselere pay bırakılarak dağıtılır.
Çilekli Sosun Yapımı
Çilek püre haline getirilir. 1 su bardağı su eklenir. Üstüne 1 yemek kaşığı nişasta konulur, muhallebi kıvamında pişirilir, Biraz soğutulur. Soğumuş muhallebilerin üstüne çilekli sos eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder