BÖREK-ÇÖREKLER

CEVİZLİ SU BÖREĞİ (Kayseri/Develi)

IMG_9568

Malzemeler


  • 4 yumurta
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya fındık yağı
  • Tuz, aldığı kadar un
  • İçi
  • 200 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz
  • 4 kaşık krema
  • 2 çay bardağı süt



IMG_9572

Yapılışı

Bu ölçüden (29 santim çapındaki tepsi) iki tepsi börek çıktı. Tüm malzemeler karıştırılır, yoğrulur. Dinlendirilir, ceviz kadar bezelere ayrılır. 16 beze oluşturulur.  Bir tepsi börek için sekiz beze gerekiyor. Buzdolabında dinlendirilir, açılır. Büyük bir tencerede su kaynatılır. İçine tuz atılır. Kaynayan suya, açılan yufka atılır. 2 dakika bir yüzü, 2 dakika diğer yüzü haşlanır. Seramik veya yanmaz tabanlı bir tavaya yağ serpilir. Üstüne haşlanan yufkalar yerleştirilir. Tereyağı her serilen yufkanın üstüne gezdirilir. Üçüncü ve dördüncü yufkaların üzerine ikişer kaşık tereyağı, ceviz serpilir. Süt, krema karıştırılır. Cevizin üzerine gezdirilir. Haşlanan diğer yufkalar da cevizin üzerine döşenir. Aralarına tereyağı sürülür. En üste yağ sürülmez. Tepsi ocağın üstüne alınır. Önce harlı ateşte sonra, çok kısıkta börek (tepsiyi çevire çevire) pişirilir. Soğuduktan sonra üst yüzü çevrilir. Tava yeniden yağlanır ve pişirilir.   

GÜL BÖREK

Malzemeler

Ispanaklı İç
  • 1 kg ıspanağın yaprakları
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı krema
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
  • 1 kase peynir

Yapılışı

Ispanak ince doğranır. Avuç içinde suyu çıkarılır. Üstüne süt, krema eklenir. Baharatlar, peynir ilave edilir, karıştırılır

Hamuru
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yağ
  • 1 çay kaşığı şeker, tuz
  • Üstü için
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Tüm malzeme karıştırılır, yoğrulur, dinlendirilir. Yumurta büyüklüğünde beze alınır. Açılır. Ortadan ikiye kesilir. Uzun tarafına iç yerleştirilir. Rulo yapılır. Kendi etrafında çevrilir. Tepsiye dizilir. Üstüne krema, yağ karışımı sürülür.

YUFKADA PAZI

Malzemeler

1 bağ pazı yaprakları
1 adet kuru soğan
½ kırmızıbiber
1/3 havuç
1 yemek kaşığı dolmalık üzüm
3 dilim keçi peyniri
2 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı hint cevizi (muskat)
1 çay kaşığı tuz, şeker

*Baklava yufkası isterseniz satılan yerlerden hazır olarak alabilir yada siz açabilirsiniz.

Yufkanın tarifi:

½ çay bardağı süt
2 kaşık yoğurt
½ çay kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı un (yumuşak bir hamur olacak)

Yapılışı

Kalıba göre bezeler açılır. 2 kat yufka serilir. Arası yağlanır. Üstüne ekmek kırıntıları serpilir. 1 adet soğan kip doğranıp, kavrulur. Üstüne ince doğranmış pazı yaprakları konur, kavrulur. Baharatlar ve üzüm eklenir, soğutulur. Ekmek kırıntıları serpilmiş yufkanın üzerine pazı eklenir. Üstüne şekil verilmiş yufka serilir. Biber ,havuç ve sopan çeşitli kalıplarla şekillendirilir ve yanmaz tavada kavrulur. Kavrulan sebzeler pazının üzerine yerleştirilir. 15 dakika fırında pişirilir.

BAKLAVA YUFKASINDA ISPANAK

Malzemeler

  • ½ kg ıspanağın yaprakları
  • 1 küçük kase keçi peyniri veya beyaz peynir
  • 1 çay bardağı süt
  • ½ çay bardağı krema
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • ½ çay kaşığı muskatKI
  • 3 adet tepsi büyüklüğünde yufka

Yapılışı

Kabaklı börek tarifindeki baklava hamurunun yarı ölçüsü bu tarif için yeterli. Tepsinin boyutları 28cm 22 cm. İsterseniz hazır baklava yufkası veya diğer hazır yufka ile de yapabilirsiniz. Eğer elde açıyorsanız hamur üç bezeye ayrılır, açılır. İlk yufka tepsinin kenarlarından taşırılır. Zeytinyağı ile yağlanır. İkinci ve üçüncü yufkanın da  araları yağlanır. Kaşar veya dil peyniri rendesi serpilir. Ispanağa tuz atılır, elde sıkılır. ( Suyu bir başka bir yerde değerlendirilir.) Ispanak, keçi peyniri, karabiber, muskat karıştırılır. Rendelenmiş peynirin üstüne ıspanaklı iç yerleştirilir. Ispanağın üstüne kremalı karışım serpilir.175 derece fırına verilir.  

KREMALI BÖREK

İç malzemeleri

  •  ½ kg ıspanağın yaprakları
  • ½ bağ maydanoz
  • ½ bağ dereotu
  • 6 adet taze nane yaprağı
  • 1 çorba kasesi peynir veya lor
  • 1 çay kaşığı şeker, karabiber, tuz
  • ½ çay kaşığı muskat rendesi

Sos Malzemeleri

  •  ½ çay bardağı süt
  • ½ çay bardağı yoğurt
  • 1 /2 çay bardağı zeytinyağı
  • 200 gr krema
  • 3 yumurta

Yapılışı

Baklava hamurunu kabaklı börek tarifinde yazmıştım. Aynı hamur  6 bezeye ayrılır. Açılır. Fırın tepsisi yağlanır. İlk yufka tepsiden büyük açılır ve dışarı sarkıtılır. Ispanak yapraklarına tuz atılır, elde suyu sıkılır. Dereotu, nane, maydanoz ince doğranır. Ispanak, yeşillikler, peynir, baharatlar karıştırılır. Ispanaklı iç beşe ayrılır. Ispanaklı için 1/5 ilk yufkanın üzerine yerleştirilir. Aynı işlem diğer yufkalara da uygulanır. Altıncı yufka serilir. Börek en alttaki yufkayı kesmemeye dikkat ederek dilimlenir. Sos malzemeleri karıştırılır. Böreğin üstüne dökülür.1 saat buzdolabında dinlendirilir. 175 derece fırında pişirilir.

KABAKLI BÖREK

Hamurun Malzemesi

  • 1 yumurta
  • 2 kaşık yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı şeker, tuz
  • Susam, çörek otu

Sosun Malzemesi

  • 3 yemek  kaşığı tereyağı
  • 2 kaşık yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Fırından çıkınca üstüne serpmek için 1 çay bardağı süt

Kabaklı İç

  • 3 adet kabak
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 bağ dereotu
  • 1 çay bardağı dolusu nane yaprağı
  • 1 çorba kasesi lor
  • Tuz, karabiber
  • ½ çay kaşığı muskat

Hazırlanışı

Kabağın dış yüzeyi kazınır. Boyuna ortadan ikiye ayrılır. İç çekirdek kısmı çıkarılır. Rendelenir. Süzgece konur. Tuz serpilir. ½ saat bekletilir. Kabak elde sıkılır. Suyu atılır. Maydanoz, dereotu, nane ince kıyılır. Kabak, yeşillikler, baharat, lor eklenir, karıştırılır.   

 Böreğin Yapılışı

Hamurun  tüm malzemeleri birleştirilir, yoğrulur. Yumuşak bir hamur yapılır. ½ saat dinlendirilir. 8 bezeye ayrılır. Bezenin bir tanesi diğerlerinden büyük alınır. Bezeler ince ,tepsi büyüklüğünde açılır. Büyük beze tepsiden büyük açılır.  Yağlanmış tepsiye açılan büyük yufka serilir. Sos için tereyağı eritilir, yoğurt eklenir karıştırılır. Ayrı bir tabağa 3 yemek kaşığı sos alınır, yumurta eklenir, karıştırılır. Yufkanın üzerine yumurtasız sostan serpilir. 4. Yufkaya kadar aynı işlem tekrarlanır.4. yufkanın üzerine kabaklı iç yerleştirilir. Yumurtalı sosun yarısı kabaklı için üstüne serpilir. Diğer yarısı en üste serpilir. Kabaklı için üstüne diğer yufkalar ve yumurtasız sos gezdirilir. En üste susam, çörek otu atılır. Börek karelere bölünür.180 derecede pişirilir. Fırından çıkınca 1 çay bardağı süt serpilir. Üstüne tepsi kapatılır.


BAKLAVA YUFKASINDA SEBZE

Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 2 dilim keçi peyniri
  • 2 dilim dil peyniri veya kaşar peyniri
  • Kızartmak için fındık yağı
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz, şeker
  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş ekmek kırıntısı

Yapılışı

Patlıcanın kabuğu soyulmaz. Birer santim büyüklüğünde küp doğranır. Birer tatlı kaşığı tuz, şeker serpilir, bekletilir. ( Suda bekletilmez.)1/2 saat sonra yıkanır, kurulanır. Kabağın dış kabuğu soyulmaz. İç çekirdeği atılır. Küp doğranır. Kırmızı biber, yeşil biber de küp doğranır. Domatesin çekirdekli sulu kısmı alınır, küp doğranır. Kabak, patlıcan, biber fındık yağında kızartılır. Tüm sebzeler muskat, 1 çay kaşığı şeker ve tuz serpilerek karıştırılır. Fırın kabının tabanına yağlı kağıt serilir. Üstüne yufka yerleştirilir, zeytinyağı gezdirilir. İkinci yufka serilir. Ekmek kırıntısı serpilir. Dil peyniri tel  tel ayırıp kırıntının üzerine konur. Üstüne sebzeler eklenir. Keçi peyniri serpilir.  180 derece fırına verilir.     

Baklava Hamuru

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı fındık yağı veya zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Yapılışı

Tüm malzemeler karıştırılır. Yoğrulur, yumuşak bir hamur yapılır. Dinlendirilir. Mandalina kadar bezeler yapılır. Açılır. Bu yemek için 2 yufka kullandım. İsterseniz 3 yufkada olabilir. Yukardaki hamur ölçüsünün yarısı yeterli gelir.  Hamur açmazsanız hazır baklavalık yufka veya diğer yufka da olabilir.

EL BÖREĞİ (PUF BÖREĞİ) DEVELİ-KAYSERİ

Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1çay kaşığı karbonat
  • 1çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Kızartmak için yağ

İçi
  • 250 gr beyaz peynir
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 yumurta

Yapılışı

Yumurta, süt, yoğurt karıştırılır. Sirke eklenir. Karbonat, sirkenin üzerine serpilir. Un, tuz ilave edilir. Yoğrulur. Yumuşak  hamur  yapılır. Hamurdan 14 tane beze elde edilir. Her biri pasta tabağı büyüklüğünde merdane ile açılır. 1 yemek kaşığı tereyağı ile yağlanır. 7adet yufka araları yağlanarak üst üste konur. En üstteki yufka yağlanmaz. Diğer yedili grup yufkada aynı şekilde yapılır. ½ saat buzdolabında dinlendirilir. Yedili yufka grubu oklava ile açılır. Yufkanın yarısına beşer cm aralıklarla maydonozlu peynir karışımından yerleştirilir. Peynirli bölümün üstü diğer yarı yufka ile kapatılır. Ruletle peynirli kısım ortada bırakacak şekilde kesilir. Kızgın yağda kızartılır.


 YAĞLAMA KETE

Malzemeler


  • 2bardak süt
  • 1 bardak zeytinyağı
  • 5 kaşık tereyağı
  • 1 kaşık yoğurt
  • 2yumurta akı
  • 1 kaşık sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker

Üzerine

  • 2yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Susam, çörekotu
İçi
  • 7 kaşık un
  • 4 kaşık tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Unlu İçin yapılışı

Tereyağı eritilir.Un eklenir.Kısık ateşte, pembeleşene kadar sürekli karıştırarak kavrulur.

Kete Hamurunun Yapılışı

Süt,yoğurt,yumurta akı, sirke,zeytinyağı karıştırılır. Un,kuru maya eklenir.Yoğrulur.Yumuşak bir hamur yapılır. Yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Tereyağı eritilir.Açılan hamura 1veya 2kaşık yağ sürülür.Gözleme gibi katlanır. Buzdolabında ½ saat dinlendirilir. Her bir hamur oklava ile bir tur açılır. İçine iki yemek kaşığı kavrulmuş un ve ceviz konur.Yeniden gözleme gibi kare şekli verilir.1/2 saat dinlendirilir.Üzerine yumurta sarısı. yağ karışımı sürülür.Susam, çörek otu serpilir.225 sıcak fırında 14 veya15 dakika pişirilir.

PEYNİRLİ PİDE

Malzemeler

  • 1 bardak süt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ paket kuru maya
  • Aldığı kadar un
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1yemek kaşığı tuz

İçi

  • 1 bağ maydonoz ince kıyılmış
  • ½ bağdan az dereotu ince kıyılmış
  • 7 yaprak taze nane ince kıyılmış
  • 8 adet yeşil soğan ince kıyılmış
  • 100gr kaşar peyniri rendesi
  • 200gr beyaz peyniri
  • 3 yumurta
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Süt,maya, şeker, tuz karıştırılır.Un yavaş yavaş eklenir.Yağ eklenir,yoğrulur.Yumuşak bir hamur elde edilir.Dinlendirilir,mayalanır.Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır.Merdane ile ince uzun açılır. Üstüne peynirli iç konur.Pide şekli verilir.220 ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir.Fırından çıkar çıkmaz kenarlarına tereyağı sürülür.    

Piliseli Börek

Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1çay bardağı yoğurt 1
  • 1yemek kaşığı sirke 
  • 1tatlı kaşığı tuz  

Sos malzemeleri

  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yumurta   

Yapılışı

Tüm malzemeler yoğrulur.Yumuşak bir hamur olacak.8 bezeye ayrılır.Dinlendirilir, açılır.Yuvarlak hamurun iki kenarından iki parmak içeri kıvrılır.Dikdörtgen hale getirilir.Beyaz peynir rendelenir,serpilir.Yufkaya alttan ve üstten pilise  şekli verilir.İnce, uzun bir yufka oluşur.Bıçakla üçe ayrılır.Sonunda küçük, dikdörtgen  börekçikler elde ederiz.Fırın tepsisi yağlanır.Börekçikler dizilir.Sos malzemeleri çırpılır.Her birinin üzerine iki kaşık sos konur.180 ° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Not:Hazır yufka ile de yapılabilir.     
  

Patatesli Yufka Böreği

Malzemeler
  • 4 tane haşlanmış patates
  • 1 tane soğan küp doğranmış 
  • Doğranmış yarım bağ maydonoz
  • 3 kaşık zeytinyağ
  • 2 veya 3 adet yufka
  • 1 yumurta
  • Karabiber,Tuz
Sos
  • 2 kaşık yağ 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
Tarifi

Patatesler ezilir.Tencere ısıtılır.Isındıktan sonra zeytinyağı ve soğan eklenir.1-2 dakika kavrulur.Ezilen patatesler ilave edilir.Kavrulduktan sonra soğutulur.Peynir,maydonoz,tuz,karabiber patatesin üzerine serpilir.Yufka serilir.Sos sürülür.
İkinci yufka serilir,istenirse araya sos konularak bir kat yufka daha serilir.
Üstüne patatesli iç yerleştirilir.Rulo yapılır.Buzlukta yarım saat dinlendirilir.1 parmak kalınlığında kesilir.Tepsiye dizilir.Üstüne yumurta sürülür.25-30 dakika 200 derece fırında pişirilir.


KETE


Malzemeler


  • 250gr. Margarin
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yaş maya
  • 2 kaşık yoğurt
  • 3 yemek kaşığı şeker 
  • 3 adet yumurta
  • Aldığı kadar un
  • Tuz,Susam ve çörek otu
İç Malzemesi
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 7 yemek kaşığı un 
  • 1 kase ceviz (iri kırılmış)
İç Malzemesinin Tarifi

Tereyağ eritilir.Kısık ateşte 20 dakika kadar unu yakmadan kavrulur.Rengi hafif pembeleşecek.

Kete Tarifi

Maya, 1 su bardağı sütte şeker ile birlikte kabartılır.Yumurta akı,yoğurt,zeytinyağı,mayalı süt,margarin karıştırılır.Un yedire yedire eklenir.Yumuşak bir hamur haline gelecek.Ele yapışmayacak kadar yumuşak olacak.Yarım saat dinlendirilir.Portakal büyüklüğünde beze alıp açılabildiği kadar açılacak.İçine kavrulmuş un ve ceviz eklenir.Rulo yapılır.Kendi çevresinde döndürülür.Üstü oklava ile düzeltilir.(İstenirse poğaça gibi alıp unlu iç ve ceviz konulur.Yuvarlak şekil verilir.)
Yarım saat daha bekletilir.Yumurta sarısı sürülür.Çörek otu ve susam serpilir.Çatal ile ketenin havası alınır.200 derece (Bosch fırın da) 14-15 dakika pişirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder