SARI ERİK MARMELATI
Malzemeler
- 1 kg erik
- 1 kg toz şeker
- ½ limon suyu
- 1 çay kaşığı tereyağı
Yapılışı
Erikler yıkanır. Tencereye alınır. ½ çay bardağı su ile
pişirilir. Süzgeçten geçirilir. Erik püresinin üstüne şeker eklenir.10 dakika
ocakta pişirilir. Limon suyu ve tereyağı
eklenir. Ocağın altı kapatılır. Üstünü mutfak şemsiyesi ile kapatarak,
güneşte bir gün boyunca bekletilir. Güneşte bekleyen reçel daha parlak ve dayanıklı olur. Eğer güneşte
bekletme olanağı yoksa 10-15 dakika kadar ocakta tutulur. Reçelin ocaktan
indirme zamanının geldiğini anlamak için, ufak bir tabağa bir kaşık reçel
alınır. Üzerine parmakla çizgi çekildiğinde ayrılıp hemen birleşmiyorsa reçel
olmuş demektir.
KIZILCIK MARMELATI
Malzemeler
- 2 kg kızılcık
- 2 ½ kg toz şeker
- ½ limon suyu
- 1 çay kaşığı tereyağı
Yapılışı
Kızılcık yıkanır. 1 su bardağı su ile pişirilir. Süzgeçten
geçirilir. Üstüne şeker eklenir. 10 dakika pişirilir. Limon ve tereyağı ilave
edilir. İnce kenarlı tepsiye dökülür. Üstü şemsiye ile kapatılır. Güneşte
bekletilir. Eğer böyle bir olanak yoksa, ocakda 10-15 dakika pişirmeye devam
edilir.
PORTAKAL REÇELİ
MALZEMELER
- 4 tane portakal
- 1 kase toz şeker
- 1 yemek kaşığı portakal rendesi
- Yarım limon suyu
TARİFİ
1 yemek kaşığı portakal rendesi çıkana kadar portakal rendelenir.Daha sonra portakallar soyulur.İçi küp doğranır.Bir kaseye doldurulur.Portakal miktarı kadar şeker eklenir.1 saat bekletilir.Pişirilmeye bırakılır.25-30 dakika pişirilir.Ocaktan almadan 2 dakika önce limon suyu konur.Temiz kavanozlara sıcak halde doldurulur ve ters çevrilir.
PORTAKAL KABUĞU REÇELİ
MALZEMELER
- 1 Su bardağı portakal kabuğu ( Minik kurabiye kalıbı yıldız ve hilal şekli verilir)
- 2 Su bardağı şeker
- 2 Bardak su
- 1 Çay bardağı portakal suyu
- Yarım limon suyu
TARİFİ
Portakal kabuğunun suyu haşlanır.Portakal kabuğunun acı tadını sevmeyenler 2 kez daha haşlayabilir.Üzerine 2 bardak şeker dökülür.3-4 saat bekletilir.Daha sonra üzerine 2 bardak su,1 çay bardağı da portakal suyu konulur.Kısık ateşte 20-25 dakika boyunca pişirilir.Limon suyu eklenir.Kıvama geldiğinde ocak kapıtılır ve sıcak halde kavanozlara dağıtılır.
DUT REÇELİ
MALZEMELER
- 1 kase dut
- 1 kase şeker
- ½ limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
Dutun sapları makas ile kesilir. Üstüne şeker dökülür.4-5 saat buzdolabında bekletilir.
25 dakika kaynatılır. Limon suyu ve tereyağı eklenir. Temiz kavanoza sıcak sıcak boşaltılır.Ters çevrilir.
SARI KİRAZ REÇELİ
MALZEMELER
- 1 kâse kiraz
- 1 kâse şeker
- ½ limon suyu
- 1tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
Kiraz çıkaracağı ile kirazın çekirdekleri çıkarılır. Üstüne şeker dökülür.4-5 saat buzdolabında bekletilir.25 dakika kaynatılır. Limon suyu ve tereyağı eklenir. Ocağın altı kapatılır. Temiz kavanoza sıcak sıcak boşaltılır. Kavanoz ters çevrilir. Buzdolabında saklanır.
GÜL REÇELİ
MALZEMELER
1.tarif
- 1 kase gül
- 1 limon suyu
- 1 kase toz şeker
YAPILIŞI
Güllerin diplerindeki beyaz kısmı kesilir. 1 çay bardağı şeker ve 1 limon suyu ile gül yaprakları ovulur. Geriye kalan şeker tencereye konur. Şeker seviyesini 1 parmak geçecek kadar su eklenir. Şerbet kaynatılır. Ovulan güller şerbete atılır. 25 dakika kaynatılır. Tırnağınızın üzerine koyduğunuz reçel damla şeklindeyse olmuş demektir.2.tarif
- 1 kase gül
- 1 limon suyu
- 1 kase toz şeker
YAPILIŞI
Gül yapraklarının beyaz kısmı kesilir. Bu yöntemde gül yaprakları şeker ve limonla ovulmaz. Tencereye konulan şeker üzerine 1 parmak geçecek kadar su eklenir. Kaynatılır. Gül yaprakları kaynayan şerbete atılır. 25 dakika kadar kaynatılır.
not: Birinci yöntemdeki gül yoğun tadı reçele geçiyor ikinci yöntemde de güllerin şekli ve rengi bozulmuyor. İki farklı yöntemle yaptığım reçelleri birleştiriyorum.
Ellerinize sağlık hepsi çok güzel olmuş...Portakal reçelini de çok severim....
YanıtlaSilGösterdiğiniz alakaya teşekkür ederim.Betül hanım.
YanıtlaSil